Magdalena Dobromila Rettigová

Domácí kuchařka


Nejslavnější dílo M. D. Rettigové vyšlo v roce 1826 pod názvem Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské. Na rozdíl od dnešní české kuchyně se v dobách Rettigové na stole měšťanské rodiny mnohem častěji než vepřové objevovalo maso hovězí. Tomu je proto v knize věnována zvláštní kapitola, zatímco všechna ostatní masa jsou zahrnuta do jedné kapitoly, kterou autorka pojmenovala zadělávaná jídla. V ní je větší pozornost věnována drůbeži a telecímu masu, ale objevuje se i vepřové, kůzlečí a skopové. Zajímavá je kapitola věnovaná zelenině, kterou Rettigová nazvala zelené věci. Tehdy se ale zelenina nejedla syrová, vždy musela být nejprve tepelně upravena. Syrová zelenina nepřipadala v úvahu, nenašli byste ji ani v kapitole o salátech, kde vlastně není nic, co si dnes představujeme pod pojmem saláty. Rettigová zde nepovažovala za nutné popisovat přípravu okurkového či hlávkového salátu, kterou podle ní měla znát každá zkušenější kuchařka, a tak se v ní objevují jen takové nevšednosti jako jsou smažené švestky nebo sladký salát z žemlí a ovoce.
(Zdroj: DatabazeKnih.cz)

 


 

 

kvalita: 1
 
velikost: 0,7 MB
 
Verze: 55595
kvalita: 1
 
velikost: 0,9 MB
 
Verze: 55596